De deal bestaat uit een principeakkoord waarin wordt onderstreept in de toekomst samen te werken. Dat is dan voor online muziekdistributie en het leveren van "verbeterde online muziekmogelijkheden voor Europese consumenten". Eurocommissaris Neelie Kroes zegt dat met de deal "echte vooruitgang" is geboekt. De EC werkt hier al geruime tijd aan.

De EC sluit het verstrekkende akkoord met partijen als Amazon, Apple en Nokia maar ook met inners van auteursrechten, consumentengroeperingen en platenmaatschappijen als EMI en Universal. In een gezamenlijk schrijven (pdf) zegt Kroes ook dat "Europese consumenten een betere online muziekvoorziening verdienen".

iTunes en licenties

Het is de eerste keer dat spelers die betrokken zijn bij de distributie van muziek zich kunnen vinden in een gezamenlijke doelstelling, aldus Kroes. Voor Apple houdt dit in dat het bedrijf binnen het komende jaar actief kan worden in verschillende landen waar op dit moment nog geen iTunes Music Store bestaat.

Platenmaatschappij EMI verwacht licentieovereenkomsten te sluiten met twee van de meest halstarrige auteursrechteninners van Europa: het Franse SACEM en het Spaanse SGAE. Een van de grootste obstakels voor het creëren van een volledig functionele online marktplaats voor muziek is tot nu toe altijd de weigering van heffingsorganisaties geweest om afscheid te nemen van de traditionele landenmarkt.

Versplinterde markt

De Europese markt is versplinterd door het gesloten houden van landsgrenzen met het sluiten van nationale licentiedeals. Dat betekent dat er met elke buitenlandse BUMA-tegenhanger aparte afspraken moeten worden gemaakt. Elke rechtenorganisatie bestiert dus een eigen monopolie binnen de landsgrenzen.

Het internet, dat vanzelfsprekend verder reikt dan de grens, maakt het moeilijk om de verkoop van muziek te beperken tot een bepaalde nationaliteit. Kroes werkt al een tijd aan een plan om die grenzen uit de weg te ruimen. Ook Eurocommissaris Viviane Reding pleit voor het slechten van landsgrenzen voor de digitale economie.