De Europese Commissie vreest verschillende negatieve markteffecten door de fusie van Ziggo en UPC door de overname door UPC-moederbedrijf Liberty Global. Daarom start het een diepgravend onderzoek.

Brussel ziet allerhande mededingingsberen op de weg, vooral op de tv-markt en specifiek video-on-demand. Zo is er indicatie dat de gefuseerde kabelreus een praktische monopoliepositie krijgt en die macht zou kunnen misbruiken om 'over-the-top' concurrenten (lees: Netflix) van de markt te weren of te frustreren, meldt het directoraat van eurocommissaris Almunia.

Kartel van KPN en kabelreus

Maar ook op de telecommarkt vreest de EC een ongezonde concentratie. "Doordat de markt zeer transparant is en de drempels voor toegang hoog, kan met het wegvallen van Ziggo als autonome speler de kans toenemen dat de resterende rivalen, specifiek de kabelfusie en KPN, hun gedrag afstemmen en prijzen verhogen en investeringen uitstellen."

De Commissie neemt nu 90 werkdagen de tijd om te beslissen of de kabelfusie door mag gaan en zo ja, of er voorwaarden aan verbonden worden. Zoals verwacht heeft de Nederlandse marktwaakhond ACM het nakijken. Die wilde graag zelf de fusie onderzoeken en beoordelen maar werd terug het hok in gestuurd door Almunia.