Om het effect te bepalen heeft de Commissie opdracht gegeven aan de Universiteit van Maastricht. De driejarige studie van de universiteit is in december van start gegaan en onderzoekt de gevolgen van de introductie van softwarepatenten op juridisch, economisch en op technisch vlak.

"We onderzoeken niet slechts de patenten, maar concentreren ons op innovatie. Dat gaat verder dan alleen software", zegt Rishab Aiyer Ghosh. Ghosh is coördinator op het gebied van studies naar gratis en/of open-source software bij de Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology (Merit).

Raar

Pas in 2007 is het onderzoek afgerond, maar er komt aan het eind van dit jaar een tussenrapport. De Europese Commissie vraagt om het onderzoek, maar wil desondanks niet wachten op de eindconclusie en zet de procedure rond de softwarepatenten door in het Europees Parlement. Is het niet vreemd dat de Europese Commissie vraagt om een rapport en vervolgens het antwoord niet afwacht? "Dat is raar ja", zegt Gosh.

De softwarepatenten zijn een heet hangijzer binnen de it-gemeenschap. De Europese Unie wil dat de 25 lidstaten allen hetzelfde omgaan met het patenteren van software. Tegenstanders zijn bang dat innovatie geremd wordt en er vele rechtszaken zullen komen.

Subsidie

De Europese Commissie heeft deze week aangekondigd een andere studie naar de effecten op open-source te subsidiëren met een bedrag van 663.000 euro, genaamd Flossworld. Deze studie zal twee jaar duren. Flossworld onderzoekt het effect van de ontwikkeling, en het gebruik van, open-sourcesoftware op regionale economieën.

Eén van de zaken die Flossworld aan het licht moet brengen is in hoeverre ontwikkelaars bijdragen aan open-sourceprojecten. Ghosh geeft het voorbeeld van een programmeur in China. Is deze al zijn tijd kwijt aan lokaliseren van de software of draagt deze ook iets nieuws en unieks bij aan het project? Flossworld rapporteert in april 2007.