Er dreigen miljardenboetes voor Samsung als het bedrijf niet meer concessies doet aan de Europese Commissie om het misbruik van cruciale telecompatenten tegen rivaal Apple te compenseren. Een eerder schikkingsvoorstel is namelijk nu afgewezen. “De Commissie bevestigt dat Samsung voorstellen heeft ingediend; de Commissie heeft ze bekeken en Samsung gevraagd om ze te verbeteren”, aldus EC-woordvoerder Jonathan Todd tegen Reuters.

FRAND-patenten als 'atoombom'

De EC begon in november 2011 een antitrustonderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Samsung, na klachten van Apple binnen en buiten de rechtszaal. De Zuid-Koreaanse fabrikant wordt ervan verdacht zijn essentiële telecompatenten in te zetten om Apple-producten van de markt te krijgen.

Het bedrijf heeft namelijk een belofte gedaan deze cruciale patenten aan een ieder onder redelijke voorwaarden in licentie te bieden. Dit zijn de zogenaamde FRAND-voorwaarden. Door een verkoopverbod op iPhones en iPads te eisen op basis van deze patenten heeft Samsung zijn machtspositie misbruikt.

Anders dan bij het Europese antitrustonderzoek naar Google’s zelfpromotie in zijn zoekmachine, ligt er tegen Samsung al wel een formele aanklacht tegen het Koreaanse bedrijf. Samsung zag eind vorig jaar de bui al hangen en slikte plotseling de eis van een verkoopverbod van Apple-producten in tijdens Nederlandse rechtszaak vallen, naar eigen zeggen in het 'belang van de keus voor consumenten'.

Ook antitrustzaak tegen Motorola

In juni werd duidelijk dat Samsung de Europese zaak wil schikken en het niet aan wil laten komen op boetes, die theoretisch kunnen oplopen tot 18 miljard dollar, 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van het concern.

Overigens zit Google met zijn dochter Motorola wel in hetzelfde schuitje als Samsung; ook Motorola is reeds officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens machtsmisbruik van cruciale 3G-patenten tegen Microsoft en Apple.