Directeur-generaal Concurrentie Philip Lowe van de Europese Commissie verklaarde maandag tegenover Reuters dat de de commissie 'het ontbreken van de mogelijkheid om Itunes-muziek op andere apparaten dan de Ipod af te spelen in dit stadium niet een groot probleem vindt zolang er geen nieuwe ontwikkelingen in de markt zijn.'

Verder constateerde Lowe dat Apple een dominante marktpositie heeft veroverd in een competitieve markt die eerlijk en open is. De uitspraken van de Europese Commissie volgen op druk uit Frankrijk en de Scandinavische landen om Itunes 'open te breken' zodat de muziek die online gekocht wordt ook op andere mp3-spelers dan Apple's Ipod is af te luisteren.

Consumentengroeperingen in Engeland zijn ten strijde getrokken tegen bepaalde opties van Itunes en de belangenorganisatie van de platenindustrie, BPI, heeft eveneens zijn zorgen geuit.

Volgens de Amerikaanse advocaat Richard Neff, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, moet piraterij beschouwd worden als een onderdeel van de digitale muziekindustrie. "Ik zie niet in hoe Apple als dominante partij gezien kan worden als het aandeel van illegale muziekdownloads minstens zo groot is als dat van legitieme verkopen", aldus Neff tegenover Techweb.