De vorig jaar door het Europarlement ingediende ‘Global Online Freedom act’ gaat volgens Eurocommissaris Viviane Reding te ver. Hierin was onder meer opgenomen dat er bedrijfsstandaarden komen voor Europese bedrijven die actief zijn in autoritaire staten. Wie meewerkt aan blokkade van sites, moet hiervoor beboet worden, stond in het voorstel van Europarlementariër Jules Maaten.

Reding liet in een toespraak in het Europees Parlement weten dat ze niet ‘overtuigd is dat een harde wet de beste manier is om het probleem te lijf te gaan.’

“Ik geloof dat we Europese bedrijven niet in een positie moeten manoeuvreren waarbij ze moeten kiezen tussen het overtreden van de wet of de markt verlaten, waardoor malafide operators meer kans krijgen”, zei Reding. Ze bedoelt hiermee te zeggen dat Europese internetbedrijven in ieder geval nog beter opereren dan firma’s uit de landen zelf.

Anti-censuur software

Wel komt er software waarmee internetgebruikers censuur kunnen ontwijken. Reding raadt Maaten aan hiervoor te gaan overleggen met haar team. Volgens haar moet de EU ‘vrijheid promoten en optreden tegen censuur’. Al in 2006 werd afgesproken dat Europese bedrijven een code zouden ontwikkelen die censuur zou indammen. Omdat nog niemand de handschoen heeft opgepakt, geeft de EU nu een voorzet, zegt Reding.

Autoritaire staten proberen op allerlei manieren internetgebruikers de toegang tot internetsites te ontzeggen die het als ongewenst of schadelijk bestempeld. Zo worden zoekresultaten van alle zoekmachine in China zwaar gefilterd. Hiernaast komt het regelmatig voor dat landen met een dubieus regime buitenlandse nieuwssites blokkeren. In Noord-Korea hebben burgers zelfs bijna helemaal geen toegang tot internet.