Beginnende bedrijven moeten snel in hun kosten snijden, adviseert de bekende investeerder Ron Conway in een e-mail aan bedrijven waarin hij investeert. "Het investeringsklimaat zal verslechteren, ongeacht wat we doen," waarschuwt hij. "Hoe eerder we ons hierop voorbereiden, hoe beter."

Bedrijven moeten ervoor daarom voor zorgen dat zij 3 tot 6 maanden langer dan gepland vooruit kunnen voordat de kas leeg is. Daarvoor moeten zij desnoods personeel ontslaan, snijden in het marketingbudget en de algemene kosten terugbrengen. Door in de uitgaven te snijden halen bedrijven als het ware een extra investeringsronde binnen. "Het gaat in dit klimaat om overleven, in ieder geval totdat de omstandigheden verbeteren."

Investeerder in Google, Digg, Twitter

Conway treedt op als een zogenaamde angel investor, een investeerder die in een zeer vroeg stadium in nieuwe bedrijven investeert en ze intensief bijstaat met advies. Hij werd tijdens de internethype van eind vorige eeuw bekend als investeerder in onder meer Google. Op dit moment bezit hij investeringen in zo'n 130 bedrijfjes, waaronder Digg en Twitter.

Bankencrisis vs. techcrisis

De economische crisis die wereldwijd heeft toegeslagen, zal net als eind vorige eeuw leiden tot een daling van de investeringen in jonge bedrijven. Het grote verschil is echter dat de crisis van 2000 woedde in de technologie-sector, terwijl nu vooral financiële sector het slachtoffer is.