Mimo staat voor 'multiple input - multiple output': gebruikmaken van meerdere antennes voor het omgaan met het digitale signaal en dit zowel bij de zender als de ontvanger. In dit geval gaat het om drie stuks: twee voor de ontvangst en één voor het zenden.

Dit komt in de eerste plaats het bereik ten goede. Elektromagnetische golven volgen immers verschillende wegen, langs allerlei hindernisse, en komen totaal verhakkeld aan bij de ontvanger.

Gebruikmakende van ingewikkelde wiskundige algoritmes worden dan de van beide antennes ontvangen stromen terug ontrafeld en samengesteld tot het oorspronkelijke moedersignaal.

Het is dus technologisch perfect in te zien dat op die manier de hindernissen in een kantooromgeving een minder storende rol kunnen spelen. Hierdoor valt een vermindering van het aantal 'dode' plekken te verwachten. En ook onze praktische testen wezen dit uit, alhoewel hier moeilijk een universele verwachting op te plakken valt.

Voor wat het in andere omstandigheden waard is: wij hadden op dertig meter afstand van het access point en met vier tussenmuren en gesloten deuren tussen de laptop en de 6216Mg nog steeds een werkbare verbinding.

Ook op het gebied van de praktische doorvoersnelheid levert het gebruik van mimo een beetje winst op: wij haalden tot 35 Mbps tussen de aangesloten toestellen. Maar dit was enkel het geval als we overal Edimax-spullen uit hetzelfde gamma gebruikten: in de laptop de EW-7608Pg cardbus en in de desktop de EW-7628Ig pci-kaart, beide eveneens met drie antennes.

Uit ervaringen met deze en andere gamma’s hebben we intussen een algemene regel gedistilleerd: gebruik steeds draadloze producten van dezelfde leverancier en – als het een beetje kan – zelfs uit dezelfde productfamilie. Want al claimt Edimax 802.11g en 802.11b-compatibiliteit, toch ondervonden we moeilijkheden bij connectietesten met interfaces van andere producenten. Bovendien zou mimo bij de doorbraak van de 802.11n-norm wel eens snel voorbijgestreefd kunnen zijn. Maar in afwachting slaat deze serie, en zeker de router, geen bres in uw budget.

Conclusie

Mimo belooft een groter bereik en vult ook voor een stuk die belofte in. Dit router/cardbus/PCI-kaart trio van Edimax voegt daar een zacht prijsje aan toe. Hierdoor is men automatisch al meer geneigd om voor alle interfaces bij dezelfde producent te blijven. Een goede raad die onze testen alleen maar konden bevestigen…

BR-6216Mg, EW-7608Pg & EW-7628Ig

Producent: Edimax

Prijs: router 73,55 euro, cardbus & pci-kaart 37 eur (excl. btw)

http://www.edimax.nl Bron: Techworld