Daarmee lag de omzet iets hoger dan analisten hadden voorspeld. De goede prestaties waren mede te danken aan de overname van EDS. Zonder de overname zou de omzet slechts 5 procent in de plus staan ten opzichte van vorig jaar.

De winst per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal 84 dollarcent, zo maakte HP bekend bij de voorlopige presentatie van de kwartaalcijfers. De jaarcijfers en de verwachtingen voor het volgende fiscale jaar worden op 24 november officieel bekend gemaakt, maar HP besloot in verband met de financiële onrust nu al een voorschot te nemen op de resultaten.

Lastige markt

De omzet over het fiscale jaar 2008 kwam uit op 118 miljard dollar. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar. Voor volgend jaar verwacht HP een omzet van 127,5 tot 130 miljard dollar. De winst per aandeel zal volgens de computergigant uitkomen op 3,38 tot 3,53 dollar. Daarmee is HP voorzichtiger dan analisten die rekenden op een omzet van 135 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,85 dollar.

Mark Hurd, CEO van HP, blijft optimistisch. "We zijn in staat in beweging te blijven in een lastige markt. En zo kunnen we ons marktaandeel verstevigen en sterker uit de huidige economische crisis komen."