- Kunstenares Monique van Stokkum "maakt schilderijen en kleine objecten met 'mens en uitdrukking' als hoofdthema. Expressie en kleurgebruik zijn kenmerkend". Naast schilderwerken maakt deze culturele duizendpoot ook bijzondere boekwerken.
http://www.moniquevanstokkum.com - Als kind was ik volkomen gebiologeerd door een kitscherig koperen beeldje van een Hamburgse waterdrager, met hoed en ontbloot achterste, die op het buffet van wijlen tante Elly stond. De lieve dame, zelf afkomstig uit die Hanzestad, vertelde mij over deze man die getergd door het plagen door straatkinderen ten einde raad zijn broek liet zakken om zo die kinderen af te schrikken. Gisteren vond ik hem terug op een Spartaanse, maar zeer informatieve webhalte over Hamburg.
http://www.rrz.uni-hamburg.de/Hamburg/sight/gross.html - Volgend jaar is het vier eeuwen geleden dat de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd opgericht. En dat gaat gevierd worden. Op de webhalte kun je ook het aanbod van musici en theatermakers die zich door dit thema lieten inspireren zien.
http://www.voc-jaar.nl - Nederlandser dan Jan Janssen kan bijna niet. Desondanks teelt iemand met die naam Amerikaanse bosbessen, die de gymnasiasten onder jullie 'vaccinium corymbosum' schijnen te noemen. En of dat nog niet genoeg is doet ie dat ook nog op biologische wijze. De bijproducten, die je ook kunt kopen, zijn bessenjam, -sap, -wijn, -siroop en -dessertsaus. Eet smakelijk!
http://www.geocities.com/blauwe_bessen - Voor Cyber Kids:
Karen Sam en Esther Kuhn hebben gisteren de 32ste Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers gewonnen. Zij vertegenwoordigen Nederland bij de International Science and Engineering Fair (ISEF), die in mei in het Amerikaanse San Jose wordt gehouden. Hun winnende project heeft betrekking op luchtzuivering door een molecuulmassa-separator (en de gevolgen voor water). Hiermee tonen zij aan dat zowel lucht als water door scheiding van moleculen op grond van hun massa mogelijk is. Persoonlijk waren wij nogal onder de indruk van de ei-kraker, waarmee je nooit meer eierschalen in je gebakken ei zult vinden. De aanmoedigingsprijs ging daarvoor terecht naar Tim Hassel, Marieke v/d Heuvel en Sabine Geurts van Kessel.
http://www.djo.nl
http://science.santacruz.k12.ca.us/isef