Apple begon het afgelopen jaar in de Verenigde Staten met het opzetten van een reeks eigen winkels op drukbezochte plekken in een poging zijn zichtbaarheid voor consumenten te verbeteren. Inmiddels heeft de computermaker 27 winkels geopend.

In het afgelopen boekjaar investeerde Apple 92 miljoen dollar in deze winkels, zo melden diverse media op basis van documenten die het bedrijf indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De totale kapitaaluitgaven bedroegen 232 miljoen dollar.

Apple wil het aantal winkels komend jaar uitbreiden, maar heeft nog niet gezegd hoeveel er bij zullen komen. Wel verklaart het bedrijf in de ingediende documenten dat de winkelketen het gehele boekjaar 2002, dat in oktober begon, een verlies zal lijden.

Eerder had Apple gezegd dat de winkels in het eerste kwartaal van het boekjaar, dat over enkele dagen afloopt, break-even zouden draaien. Voor het gehele boekjaar ging Apple uit van een kleine winst.

Uit de documenten blijkt verder dat CEO Steve Jobs in het afgelopen boekjaar, net als vorig jaar, een jaarsalaris van één dollar opstreek. Het symbolische bedrag werd gecompenseerd met een Gulfstream V-vliegtuig met een totale waarde van ruim 80 miljoen dollar.

De Raad van Commissarissen van Apple stemde in 1999 al in met het vliegtuig als beloning voor Jobs. Omdat de Apple-topman het vliegtuig pas dit jaar ontving, is het in de cijfers over het afgelopen boekjaar meegenomen.

Apple zag de omzet in 2001 met 34 procent dalen ten opzichte van vorig jaar tot 5,4 miljard dollar. Het bedrijf leed een verlies van 25 miljoen dollar. In 2000 boekte Apple nog een winst van 786 miljoen dollar.