In de categorie opmerkelijk: het leveren van elektronische boeken is een dienst en geen levering van goederen, dus moet zwaarder belast worden via BTW. Dat zegt Het Europese Gerechtshof. Frankrijk en Luxemburg zijn in overtreding met slechts 3 en 5,5 procent BTW op elektronische boeken. De Europese Commissie had beide landen voor het gerecht gesleept.

'Een e-book is geen boek, maar een dienst'

Frankrijk en Luxemburg zijn volgens het EU Hof in overtreding van de Europese belastingregels. Een lager BTW-tarief mag alleen maar worden gerekend op het leveren van boeken die "op fysieke wijze worden aangeboden" en dat is volgens het Hof niet het geval met elektronische boeken.

"We geven toe dat om een elektronisch boek te kunnen lezen, fysieke ondersteuning (zoals een computer) nodig is, maar die ondersteuning wordt niet meegeleverd met het elektronische boek, dus dat valt niet onder de lijst van goederen die onder een lagere BTW vallen (Annex III van de VAT-directive)", vonnist het EU Hof. Sterker nog, zo schrijft het EU Hof, "we vinden dat de belastingregels juist een lagere BTW uitsluit op alle 'elektronisch leverbare diensten' en de e-book valt onder die bewuste diensten".