Het bedrijf heeft een openbare bèta opgezet van Bing Rewards, wat in opzet te vergelijken is met het Airmiles-programma in de luchtvaart. Gebruikers kunnen al Bing-zoekend kunnen credits verzamelen die zijn te verzilveren voor bijvoorbeeld bioscoopkaartjes, spelletjes, boeken en DVD's.

Lock-in

Maar om mee te doen, moeten gebruikers wel een aantal spelregels accepteren. Zo dienen de zoekopdrachten uitgevoerd te worden in een speciale Bing Toolbar, die ook nog diensten als Windows Live en video aanbiedt. Die toolbar is exclusief voor Internet Explorer (7 of nieuwer) voor de PC. Geen andere browsers dus, en geen Mac. Gebruikers dienen ook een Windows Live-account te hebben of te openen.

Een jaar Bingen voor Scrabble

Voor het inschrijven krijgen gebruikers 250 credits. Iedere vijf Bing-zoekopdrachten is één Bing-credit waard, met een maximum van 8 credits per dag. Deze credits zijn te verzileveren in een speciale webwinkel. Een bordspelversie van Scrabble kost 2866 credits, wat dus neerkomt op meer dan een jaar volop Bingen. Voor een Amazon waardecoupon van 5 dollar ben je iets meer dan een maand in de weer.

Volgens SearchEngineLand kan dit trouwens veranderen, omdat het huidige kredietsysteem (één credit per vijf zoekopdrachten) op 2 oktober wordt gewijzigd.

Spaarpunten vervallen

Bovendien moeten deelnemers niet alleen veel Bingen, maar ook snel. Want de opgebouwde spaarpunten verlopen op 31 december 2011, meldt Microsoft. Ook kan het bedrijf eenzijdig en met onmiddellijke ingang het programma wijzigen of annuleren. In dat laatste geval zijn deelnemers ook hun credits kwijt, blijkt uit de gebruikersvoorwaarden. Het is nu eenmaal een preview-versie, waarschuwt Microsoft.

Cashback faalde

Het is niet de eerste poging van Microsoft om een dergelijk loyaliteitsprogramma op te zetten. Voorgangers als SearchPerks en Cashback faalden echter jammerlijk. Afgelopen juni trok Microsoft de stekker uit het Cashback-programma.

Bing Rewards is vooralsnog is niet beschikbaar buiten de Verenigde Staten.