Aan de overkant van de oceaan mag Apple's iTunes Music Store een daverend succes zijn, deze is voorlopig nog niet voor Europeanen toegankelijk. Wie zich niet wil inlaten met illegale gratis graaibakken als Kazaa heeft tot nu toe weinig keus. Spanje biedt uitkomst. Dinsdag is het in Madrid gevestigde Puretunes van start gegaan. Deze dienst is in veel opzichten vergelijkbaar met het eveneens vanuit Spanje opererende Weblisten. Beide diensten - die ook voor Nederlanders toegankelijk zijn - claimen legaal te opereren en hebben een uitgebreid aanbod van alle grote maatschappijen. Opbrengsten worden keurig gedeeld met de rechthebbenden, aldus Weblisten en Puretunes. Over het al dan niet legale karakter bestaat echter veel onduidelijkheid. De twee diensten hebben afspraken gemaakt met twee lokale Spaanse auteursrechtenorganisaties, vergelijkbaar met in Nederland de Buma/Stemra. Deze voorzien in het recht om online muziek te distribueren en maken rechtstreekse afspraken met platenmaatschappijen overbodig.

Schimmig

De markt voor online muziek is evenwel zeer schimmig. Zo stellen de platenmaatschappijen dat Weblisten illegaal opereert, wat ook al door enkele rechters is geaffirmeerd. Bij Puretunes zijn al soortgelijke geluiden opgetekend vanuit de muziekindustrie. Het aanbod van Puretunes is dan ook bijna te mooi om waar te zijn. Waar Apple bijna een dollar per liedje vraagt, daar kan de muziekliefhebber voor 3,50 euro acht uur lang ongelimiteerd downloaden. Voor 22 euro (per creditcard te betalen) kan dat zelfs een maand lang, terwijl ruim 147 euro goed is voor een jaar lang onbeperkt downloaden. Weblisten biedt vergelijkbare pakketten.

Gebruik

Wie de catalogus van Puretunes wil doorzoeken, moet eerst een programmaatje downloaden. Zónder spyware, zo beloven de makers. Met deze software kan de muziek naar de computer worden gehaald. De kwaliteit is in de meeste gevallen 128 Kbps, zonder verdere beperking. De consument kan dus – in tegenstelling tot de Amerikaanse legale diensten – alles met het digitale bestand doen. Het aanbod is onderverdeeld in verschillende genres. Bij het segment klassiek is het aanbod niet groot, maar bij pop/rock zijn de meeste bekende artiesten in de catalogus opgenomen. De software is gebruiksvriendelijk en het downloaden gaat snel: bij een gewone adsl-verbinding gemiddeld 75 KB/s. Een compleet album staat zo binnen enkele minuten op de computer. De eerste 25 liedjes zijn overigens gratis te downloaden. Daarna hoeft de gebruiker pas eventueel met zijn creditcardgegevens te komen.