De Amerikaanse computerpers gonst van de geruchten dat Apple mogelijk al begin volgende maand een nieuw consumentenapparaat, dat de entertainment-industrie op zijn grondvesten zal doen schudden.

Apple houdt het bij "geen commentaar".

Het nieuwe computer-achtige apparaat zou kunnen worden aangesloten worden op een televisie en zou toegang bieden tot het Internet – met een kwaliteit die beter is dan de gemiddelde televisiekastjes zoals WebTV (de 'set top box' van Microsoft, die Philips eind dit jaar in Nederland wil introduceren).

Verder zouden er met de 'Columbus' – de codenaam voor het nieuwe apparaat – audio-CD's en DVD-Video discs kunnen worden afgespeeld.

Aan 'Columbus' heeft volgens de onbevestigde berichten een speciale divisie van 250 ingenieurs bij Apple gewerkt. De speler zou voor nog geen 1200 gulden in de winkel komen te liggen.

Deskundigen vragen zich af of 'Columbus' meer is dan een wensdroom van verstokte Apple-fans. Vorige week zette het zwalkende computerbedrijf een streep onder zijn Newton MessagePad (een organiser met handschriftherkenning) en de eMate (een draagbare computer voor het onderwijs).

Samen met Bandai produceerde Apple de Pippin, een Playstation-kloon voor Macintosh-spelletjes die ook toegang biedt tot het Internet – maar de Japanse speelgoedmaker had meer succes met zijn Tamagotchi's en Power Ranger.