Spelcomputertje

De nieuwe N-Gage van Nokia wordt door kenners gezien als een concurrent van de GameBoy van Nintendo, het apparaat dat momenteel de mobiele gamemarkt domineert. Het Finse bedrijf hoopt met zijn nieuwste mobieltje een graantje van deze markt mee te pikken. De N-Gage is vanaf begin oktober in zo'n zestig landen te koop. In Nederland kost het apparaat los 339 euro, in combinatie met een telefoonabonnement is dat vanzelfsprekend minder. Nokia hoopt volgend jaar al enkele miljoenen van de N-Gage te verkopen. Het concern heeft dan ook hoge verwachtingen van de markt voor games op mobieltjes.

Url: http://www.n-gage.com/R1/en/home.html

Telefoon met 2-megapixel-camera

Casio heeft de primeur: het is de eerste fabrikant van mobieltjes die een handset op de markt brengt voor foto's met een 2-megapixel-resolutie. De aankondiging komt slechts zes maanden nadat de eerste mobieltjes opdoken met een resolutie van één megapixel. De telefoon van Casio, die op de Japanse Ceatec elektronicabeurs werd gepresenteerd, kan zich meten met de goedkopere digitale camera's van het moment. De Casio A5403CA, zoals het ding liefkozend wordt genoemd, moet het evenwel doen zonder flitser. Het apparaat is 5,1 bij 10,2 bij 2,6 centimeter groot en weegt 120 gram. In Japan kost de telefoon tussen (omgerekend) de tachtig en 160 euro. Wanneer de Casio naar Europa komt, is nog niet bekend.

Filmcamera voor in de broekzak

Gateway komt met een zeer compacte videocamera op de Amerikaanse markt: de DV-S20 Pocket Multi-Cam. Dit apparaat is niet veel groter dan een pakje sigaretten en kan zowel video opnemen als foto's nemen. Het interne geheugen van 64 MB is goed voor achttien minuten mpeg4-video, aldus de fabrikant. Het apparaat is met afmetingen van 8,9 bij 6,3 bij 3,1 centimeter een van de kleinste op de markt. Het gewicht is iets meer dan 120 gram. In de VS kost de camera tweehonderd dollar.

Url: http://accessories.gateway.com/AccessoryStore/Consumer+Electronics_381930/Video_381939/Digital+Camcorders_372770/7004883_ProdDetail&cmlid=Consumer*Homepage*Banner_Bottom1_PocketCam*HOMEPAGE

Weer een concurrent voor de iPod

Toshiba presenteerde onlangs een draagbare muziekspeler met harde schijf die volgens sommige kenners op designgebied de concurrentie met de veelgeroemde iPod van Apple moeiteloos aankan. De Gigabeat G20 is voorzien van een harde schijf van 20 GB, goed voor vijfduizend mp3-liedjes in 128 kbps-kwaliteit, aldus Toshiba. De G20 is met 138 gram een stuk lichter dan de iPod. Met 9 bij 7,6 bij 12,7 centimeter is hij bovendien compacter. De speler is vanaf oktober te koop in Japan voor (omgerekend) zo'n vierhonderd euro. Plannen om hem ook buiten Japan te verkopen, zijn er nog niet. Overigens kondigde ook Dell recent een 'iPod-killer' aan.

Url: http://www.toshiba.co.jp/mobileav/audio/meg200j/products.htm

Weg met al je vinyl

Dj's uitgezonderd zijn er weinig mensen meer die vrijwillig een ouderwetse grammophoonplaat opzetten. Je weet wel, zo'n grote zwarte schijf die je al na twee liedjes (bij Pink Floyd) of twaalf liedjes (bij de Ramones) moest omdraaien. Da's natuurlijk prima, maar al die fijne muziek van vroeger wil je nu wel eens op cd hebben, zonder je breedbandverbinding te willen belasten met vruchteloze Kazaa-sessies. Xitel is een van de bedrijven die hiervoor een oplossing heeft. Zijn INport is een extern apparaat dat heel eenvoudig tussen draaitafel of cassettedeck en computer kan worden gezet via aan de ene kant een audiokabel en de andere een usb-kabel. Met de bijgeleverde software kan de analoge muziek in een handomdraai worden omgezet naar bestanden die op cd kunnen worden gebrand. Het rudimentair vormgegeven apparaat kost 70 dollar.

Url: http://www.xitel.com/product_inport.htm