De zogenaamde 'Disabilities Act' bestaat al sinds 1990, maar deze Amerikaanse wet gold nog niet voor e-commerce websites en mobiele apps. Maar dat gaat na een zaak van een organisatie van blinden tegen een aanbieder van online belastingdiensten veranderen.

De jurisprudentie plaveit de weg voor verplichting van het aanpassen van lettergrootte, het toevoegen van ondertitels in video's, gesproken omschrijvingen van foto's en opties om een webpagina te navigeren zonder muis. Vanaf volgend jaar moet de geüpdatet Disabilities Act van kracht zijn.

Haast geboden

Volgens Wall Street Journal lopen advocaten al warm om gehandicapten bij te staan in de rechtszaal, maar zijn bedrijven nog nergens van op de hoogte. Juristen raden bedrijfseigenaren dan ook met klem aan om snel de toegankelijkheidsopties te verbeteren.

De voorgestelde wet maakt het mogelijk dat bedrijven kunnen worden gedaagd zonder waarschuwing. "Veel bedrijven vinden daardoor pas bij het bevel uit dat ze mogelijk kampen met compliance-issues", zegt advocaat Nolan Klein.