Kijk, de PVDA heeft het begrepen. Keihard afrekenen met dat bureaucratenimago en heel cynisch creatief een vervreemdende website neerzetten. Geniaal. De compositie van Peter Schat heeft in de verte iets van een carnavalshit. Hier houd ik van, verbeelding aan de macht. De opmaak van een carnavalsvereniging gebruiken om juist heel serieus de boodschap er in te pompen. De officiële site gaat kunstzinnig schuil achter www.pvda.nl

De echte site is, expres natuurlijk, een stuk minder arty. Ja, er valt veel te lachen, maar waarschijnlijk onbedoeld. Je kan op de site lezen wat Melkert bij Hennie Huisman tussen het geschreeuw van Fortuyn door probeerde te roepen. Ik had graag ook gelezen over Melkerts cursus \'lopen voor vlotte mensen\'. Twee weken geoefend op het losjes aan komen wandelen in een showbizzambiance. Nachten doorgehaald. \"Hou maar op Ad, het ziet er nog steeds uit alsof je net door een nest jonge reigers bent aangevallen.\" Lees ik helaas niets over. Die openheid mis ik.

Fijne foto\'s op de site, zo te zien genomen door de aan één oog blinde fotograaf Sjakie Kaukassus. Prachtig, zijn onopgesmukte beelden die verder geen introductie behoeven. Op de frontpage paginabreed een grijs sfeerbeeld van een pissende hond. Dat is durven. De pagina \'standpunten\', waar anders illustreer je die mee dan een berg aan elkaar gekoekt papier met een touw er omheen. Dat zijn beelden die mensen aanspreken. Schitterend.

Het CDA dan. Pakken die even uit. Wat een visueel spektakel. Ingekleurde voorkanten van oude beschuitbussen op de frontpage. Kijk die jongetjes staan op de foto, wat een leuke verwijzing naar partijvoorzitter Balkenende. Alle gel in hun brutale kuif die Jan Peter een leven lang heeft uitgespaard. Je krijgt automatisch de neiging om Oud Hollandse onderschriften te verzinnen bij de foto\'s. Bij de oude man en zijn zoon: \"heel voorzichtig benaderde de verloren gewaande Arie zijn stokdove vader en schreeuwde hem in het oor: ik ben terug van de west, dove!!!\"

Maar geheel rechts zie je dan de invloed van de Christelijke Wilde Bergse School. Dit ruige digitale kunstenaarscollectief zorgt, na hun veelbesproken jezusschemerlamp, voor een magnifieke visuele ondersteuning van het onderwerp \'normen en waarden\'. Een exploderende citroen.

Beeldtaal werkt, dat begrijpt het CDA. Maar ze kiezen wel hun momenten. Anonieme bejaarden en jeugd zonder toekomst, dat kan, maar de foto\'s van de partijleden zelf zijn goed verborgen. Eerst downloaden en dan pas de foto als een vuistslag in je gezicht. Doseren die hoofden, heel goed.

Balkenende ruled op de site. Hij eist, lezen wij, dat Fortuyn het woord \'achterlijk\" intrekt als karakterisering van het Islamitisch geloof. Prachtoverwinning van Balkenende. Fortuyn wil voortaan wel het woord \"achterlopen\" gebruiken. In ruil daarvoor, tegelijk oversteken, zal het CDA haar softdrugstandpunt voortaan \"vroeg middeleeuws\" noemen in plaats van \"laat 17e eeuws.\"

De VVD site is niet veel meer dan een online warenhuis. Wat kan je er niet bestellen? Het originele XXL VVD-jack, waarin prominente dikkerdjes mee hebben gedaan aan het spelletje Sterrenslag. De schoenen die Dijkstal vorige week kapot heeft geschoorvoet toen hij opkwam bij Hennie Huisman worden volgend week verkocht aan de hoogste bieder.

Maar het mooiste product : de VVD-vogel. Meteen in huis gehaald. Schitterend dier. Het is een kaketoe, Heeft van alle leden van de kandidatenlijst een pakkende zin uit het hoofd geleerd. Vanaf vanochtend raast hij door mijn huiskamer. De keiharde uitspraak van nr 59 op de kandidatenlijst:

\"Boer Freek houdt net zoveel van de natuur en de vogels op zijn akker. Hij heeft maar weinig op met die stadse natuurfreaks. Lorre!!\"

Ik ga nu even zo\'n XXL jack over zijn kooi gooien.