Sinds 2003 verricht Webdam periodiek onderzoek naar de e-mailrespons van Nederlandse gemeenten.

Verbetering

Aan alle gemeenten wordt een eenvoudige vraag gesteld, deze keer over 'leerlingenvervoer'. Vervolgens krijgen zij anderhalve week de tijd om te reageren.

In vergelijking met vorig jaar is er een grote verbetering waarneembaar. Zo beantwoordde 55,8 procent van de gemeenten de per e-mail gestelde vraag nog dezelfde dag. In het vorige onderzoek was dit slechts 34,8 procent, maar dat waren dan ook uitzonderlijk slechte resultaten, weet Webdam. Het percentage gemeenten dat de vraag nog dezelfde dag beantwoordt, is licht gestegen in vergelijking tot de onderzoeken uit 2003, 2004 en 2005.

Patroon

Van 15,6 procent kreeg Webdam dit jaar geen reactie op de vraag. Ten opzichte van voorgaande onderzoeken betekent dit een lichte daling, met uitzondering van het uitzonderlijk slechte peiljaar 2006. Webdam concludeert: "Het patroon is na zeven onderzoeken nog steeds hetzelfde: of je krijgt snel antwoord, of je krijgt helemaal geen antwoord."

Onderaan de lijst van Webdam bungelen de wat kleinere gemeenten als Tytsjerksteradiel, Wijdemeren, Scheemda en Zwartewaterland. Maar ook de Amsterdamse stadsdelen Zuid-Oost, Zuideramstel, Bos en Lommer en De Baarsjes scoren onvoldoende. Deze overheidsinstanties gaven geheel geen respons op de e-mail.

Compleet antwoord

Toch komen de meeste gemeenten er in het algemeen goed van af. In totaal stuurde 84,4 procent een antwoord binnen de gestelde termijn van acht werkdagen. De bijna 56 procent die nog dezelfde dag reageerde, gaf een compleet antwoord, een verwijzing naar informatie op de gemeentelijke website, of vroeg telefonisch contact op te nemen met een bepaalde persoon of afdeling. Vergeleken met Nederlandse winkelketens, waarvan bij een recent onderzoek de helft digitaal onbereikbaar bleek, is dat een redelijk resultaat.