Lieve anonieme reaguurdertjes, even een stukje crowdsource: is jullie eigenste beste columnist Bart Brussels een aluhoedje als hij werkelijk gelooft dat er helemaal geen cruciaal PDF'je in de zaak Tristan van der Vlis kwijt is geraakt bij de politie? Ben ik een chemtrailbeliever als ik er van overtuigd ben dat het betreffende PDF'je nog gewoon in de bestanden aanwezig is maar dat een zekere agent liever niet heeft dat hem of haar het een en ander kan worden verweten? Stukje verduistering en doofpot naar de bezorgde burger toe zeg maar.

Zeg het maar: ben ik gek? Moet ik nu ook gaan geloven in de illuminati, de maya's in 2012, HAARP, pedo's bij justitie en de twin towers die werden opgeblazen door de joden? Of zeggen we van: "Je bent wel een ontzettende lul Bartje Brussel, maar hier heb je wellicht een puntje".

Geen backup bij de politie?

Want mensen, laten we elkaar geen mietje noemen. Als het werkelijk zo zou zijn dat PDF'jes op miraculeuze wijze bij de politie in het niets verdwijnen kan het ook nooit mogelijk zijn geweest om versleutelde filmpjes en foto's van ernstig kindermisbruik uit de computer van die kinderverkrachter bij Het Hofnarretje te trekken. Dat was dan veel te moeilijk geweest. Ik bedoel, zelfs ondergetekende kan nog een verdwenen documentje uit zijn Macbook Pro (aanradertje!) trekken als het nodig is. En dat zegt heel wat. Ik begrijp Google+ nog geeneens.

Die PDF is er natuurlijk gewoon. Het argument dat "de agent niet meer bij ons werkzaam is en zijn mailadres dus is afgesloten" slaat totaal nergens op. Sinds wanneer is het onmogelijk om op een mailserver naar de extensie .pdf te zoeken? Wat niet eens hoeft, want me dunkt dat een "afgesloten" (?) mailadres ook weer gewoon te openen is om alsnog in het archief te kunnen kijken. En is er geen backup van bestanden? Serieus? Bij de politie? Dus als een crimineel het netwerk van een willekeurig politiebureau doodhackt is men alle dossiers en bestanden kwijt? Kan natuurlijk, want het ICT-niveau en de ICT-infrastructuur bij de Nederlandse hermandad is beyond return, maar erg waarschijnlijk is het allemaal niet.

Water bij de fixeer

Veel waarschijnlijker is het dat er "water bij de fixeer is gekomen". Net als destijds bij die fotorolletjes van Srebrenica. Foto's die zouden kunnen bewijzen dat Karremans met zijn schemerlamp inderdaad de piano zat te bespelen terwijl de achtduizend moslims voor zijn ogen werden omgelegd en de manschappen met de blauwe helm er met de handen in de zakken bij stonden te kijken. Zo rollen de zaken nou eenmaal in Nederland. Als de poep echt de ventilator raakt, verdwijnt het bewijsmateriaal plotseling. Of het wordt er gewoon bij verzonnen, bijvoorbeeld om een levensgevaarlijke waxinelichtjeshoudersmijter voor de rest van zijn leven vast te zetten. Het hangt er maar vanaf hoeveel macht er mee is gemoeid. Dont fuck with de legertop, de politietop en het koninklijk huis. Voor hen geldt de wet niet. Zij doen niet aan bewijs of tegenbewijs maar doppen de boontjes op geheel eigen wijze.

Geen afluisterschroefjes

Nuja, nogmaals: u hoeft niet te vrezen dat ik de komende columns uitgebreid ga speculeren over landmijnen in Enschede of over een nieuwe wereldorde. Ik hoor geen stemmen, zie geen afluisterschroefjes in de muur en acht de Nederlandse overheid sowieso niet in staat tot het organiseren van complexe complotzaken. Maar een PDF die "zomaar" verdwijnt is net zo ongeloofwaardig als cruciale foto's die ineens mislukken.

Ongeloofwaardig en intimiderend. Kennelijk zijn en blijven sommige mensen onaantastbaar. U bent wederom gewaarschuwd.