De 29-jarige Jeremy Jaynes is volgens de anti-spamsite Spamhaus nummer acht op de lijst van meest actieve spammers ter wereld. Zijn handlanger Richard Rutowski is eveneens aangeklaagd, zo meldt The New York Times. Jaynes werd op donderdag opgepakt en is na betaling van een borgsom van 100.000 dollar weer vrijgelaten.

In Virginia is een anti-spamwet van kracht waardoor spammers tot gevangenisstraffen kunnen worden veroordeeld. Dat kan overigens alleen als de spammers een vervalst afzendadres gebruiken, hetgeen bij de spam van Jaynes en Rutowski het geval was.

In een maand tijd dienden meer dan honderdduizend abonnees van de in Virginia gevestigde internetaanbieder America Online (AOL) een klacht in over de spam van de twee. Het aantal door de twee verzonden spamberichten bedraagt een veelvoud daarvan.

In hun e-mailberichten prezen Jaynes en Rutowski hypotheken, aandelentrucs en software voor het wissen van informatie over bezochte (porno)sites aan. "Dit waren erg winstgevende bezigheden voor hen", aldus Jerry Kilgore, procureur-generaal van Virginia.

Op de site van Spamhaus is inmiddels een streep gehaald door de naam van Gaven Stubberfield, één van de twee aliassen die Jaynes gebruikte (de andere was Jeremy James).