De deadline nadert, maar IT-professionals kunnen het simpelweg niet. Maar waarom? Overstappen van Windows XP is vooral qua budget een moeilijk verhaal. Liefst 55 procent van de ruim 1300 ondervraagde IT-pro’s heeft geen financiële ruimte om het 12-jaar oude OS te verlaten.

Maar ook het feit dat een migratie tijdrovend is, wordt aangehaald door een stevige 39 procent. Terwijl nog eens 31 ook de middelen niet eens heeft. Los van het feit dat ze dol zijn op hun geliefde Windows XP.

Het onderzoek van netmanagementleverancier Spiceworks onthult dat 76 procent van de techprofessionals nog altijd Windows XP op één of meerder apparaten draait. Van hen geeft 36 procent aan dat zij ook na de end-of-life van de XP-support op 8 april 2014 op tenminste één apparaat het besturingssysteem blijven draaien.

Pro's willen dezelfde gebruikerservaring

Daar waar zij wel overstappen, kiest bijna de helft (49 procent) voor het upgraden naar Windows 7 op bedrijfs-pc’s en laptops. Een groep van 7 procent kiest ervoor Windows 8 of 8.1 aan te schaffen. Waarom vooral de keuze voor Windows 7? Het in stand houden van een soortgelijke gebruikerservaring is reden nummer één, aldus 76 procent van de ondervraagden.

“Deze data illustreert hoe veelvoorkomend Windows XP blijft 12 jaar na zijn verschijning. De komende vier maanden wordt een drukke tijd voor een groot deel van de IT-professionals bij het migreren van XP-gebaseerde systemen. Hetzelfde geldt voor de leveranciers die professionele diensten en ondersteuning bieden aan krap zittende IT-afdelingen”, concludeert Spiceworks-survey manager Kathryn Pribish.