De Google Phone was lange tijd niet meer dan een gerucht, maar inmiddels toont het bedrijf in een kantoor aan Kendall Square in Cambridge, Massachusetts, net ver van het Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.), een of meer prototypes aan financiers en entrepreneurs.

Sommigen moesten volgens The Boston Globe een geheimhoudingscontract ondertekenen, anderen zijn daarentegen loslippiger.

Het lab in Cambridge staat onder leiding van Rich Miner, oprichter van Wildfire Communications, een bedrijf dat een virtuele receptioniste ontwikkelde. Samen met Andy Rubin richtte Miner vervolgens Android Inc op, een geheimzinnig softwarebedrijfje dat al 2005 in handen kwam van Google.

Het prototype van de Google Phone zou volgens ooggetuigen simpeler zijn uitgevoerd dan Apple's iPhone, en zijn uitgerust met qwerty-toetsenbord. Inmiddels duiken de eerste afbeeldingen van de Google Phone op, die de typische ontwerpstijl van HTC verraden, het bedrijf achter de stijlvolle Touch-telefoon.

Weer andere blogs citeren verschillende bronnen binnen HTC, die zeggen dat de Google Phone begin 2008 op de markt moet komen, samen met speciale versies van Google Maps, Gmail, Calender en Talk voor voip-gesprekken. Google onthoudt zich van commentaar.