De Blackberry 8820 kan volgens de Canadese fabrikant moeiteloos overschakelen tussen gsm-, gprs- en edge-netwerken en draadloze internetverbindingen via 802.11a/b/g.

Bovendien is het toestel voorzien van een beeldscherm van 320x240 pixels, trackball-navigatie en een speakerfunctie. Ook zijn een gps-module en een mediaspeler geïntegreerd en kan het geheugen worden uitgebreid met een microSD- en -SDHC geheugenkaart.

Om het internetverkeer via de wifi-verbinding te beveiligen, maakt de Blackberry gebruik van onder meer wep (wireless equivalency protocol), wifi protected access (wpa), wpa2 en Compatible Extensions van Cisco en Ipsec-software.

De nieuwe Blackberry zal aan het einde van de zomer door telecomprovider AT&T in de Verenigde Staten worden aangeboden. Hoeveel het apparaat gaat kosten, is nog niet bekend.

Volgens Gartner-analist Ken Dulaney zal het interessant worden om te zien hoeveel gebruikers de wifi-mogelijkheden van nieuwe Blackberry zullen gebruiken om de belkosten van telecombedrijven te omzeilen.