De eerste Blu-ray dvd-speler van Samsung (de BD-P1000) komt uit op de dag dat de eerste filmtitels van Sony Pictures en Lionsgate Films verschijnen. De dvd-speler was vorige maand tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas voor het eerst te zien. Toen zei Samsung dat het apparaat ongeveer duizend dollar zou gaan kosten. Wat de prijs precies zal zijn, is nog onbekend.

De lanceerdatum voor de Blu-ray-speler is niet toevallig gekozen. Op 23 mei komen Sony en Lionsgate met Blu-ray dvd's op de markt, zoals bijvoorbeeld The Fifth Element, Terminator 2: Judgement Day, A Knight's Tale, Resident Evil Apocalypse en XXX. Op 13 juni volgen nog titels als Kung Fu Hustle, Robocop en Terminator. De Blu-ray-films worden voor dertig tot veertig dollar per stuk verkocht.

De Blu-ray-technologie is ontwikkeld door Sony. Een Blu-ray-schijf kan tot 25 gigabyte aan data opslaan. De strijd tussen voorstanders van Blu-ray en voorstanders van de andere mogelijke dvd-standaard, hd-dvd, duurt nog in volle hevigheid voort. Amerikanen kunnen al vanaf volgende maand de eerste hd-dvd-speler kopen. Deze is gemaakt door Toshiba.