De bèta bevat de nieuwe versies van componenten die het Ubuntu-pakket gaan sieren: Gnome 2.24 (of KDE 4.1.2 voor Kubuntu), waarbij Nautilus tabjes ondersteunt en File Roller meer bestandstypen aankan, X.Org 7.4, Samba 3.2 en uiteraard de meest recente versie van de Linuxkernel, 2.6.27.

User Switcher heeft een extra optie in de vorm van een Guest Session. Daarmee is het mogelijk om snel een (gelimiteerde) sessie op te starten zonder dat hier een apart gebruikersaccount voor hoeft te worden aangemaakt. Network Manager 0.7 maakt het mogelijk om instellingen voor het netwerk over het hele systeem door te voeren, en ondersteunt nu het beheren van 3G, PPP- en PPPOE-verbindingen, apparaten met vaste IP instellingen, routing en het beheer van meerdere actieve apparaten tegelijk.

Kernel backup

Fundamenteler is de Last Succesful Boot, een functie die na elke opstart een kopie maakt van de draaiende kernel. Deze backup maakt het overbodig om alle oude versies van de kernel te bewaren. Samba is opgetrokken naar 3.2, en ondersteunt IPv6 en geclusterde file servers.

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, heeft ook nog een lijstje van zaken gegeven die nog niet (elegant) zijn opgelost in de bèta. Zo is ondersteuning voor de e1000e driver voor Intel GigE ethernetkaarten in de kernel uitgeschakeld, en werken deze apparaten niet onder bèta 1. Reden is een fout in de driver die tot beschadiging in de hardware kon leiden. Firefox wordt nog niet automatisch opgestart na het klikken op links binnen andere applicaties, en de LTSP server kan nog niet worden geïnstalleerd.

Bron: Techworld.nl