Volgens ingewijden op Winbeta.org, een weblog voor Windows-gebruikers, zal woensdag (27 juli) al een interne release plaatsvinden. De bèta wordt vanaf dan getest voor de officiële release op het Microsoft Development Network (MSDN), aankomende woensdag (3 augustus).

De eerste bèta van Vista zal, naast het nog niet eerder vertoonde Internet Explorer 7, slechts een deel van de functionaliteiten bevatten die in de uiteindelijke versie van Vista worden verwerkt. Zo zal gebruik van de nieuwe zoek-engine en het virtual folder-systeem al mogelijk zijn, maar zijn nog weinig verbeteringen aan de grafische gebruikersinterface (gui) zichtbaar.

Afgelopen vrijdag maakte Microsoft bekend dat het nieuwe besturingssysteem niet Longhorn, maar Vista gaat heten. Vista betekent zoiets als 'uitzicht', 'raam' of 'vergezicht', en moet volgens Microsoft benadrukken dat het product 'een ruime blik op de digitale wereld' biedt.

De ontwikkeling van Longhorn begon al voor de uitgave van Windows XP, in oktober 2001. Volgens de jongste planning van Microsoft moet Windows Vista op 28 juni 2006 in de schappen liggen.