Chipproducent Intel presenteerde de Centrino Atom op de ontwikkelaarsbeurs van het bedrijf in Sjanghai, maar toonde tot nog toe slechts prototypes van draagbare pc's waarin de nieuwe processor zat. Volgens Intel worden momenteel twintig apparaten geproduceerd en spoedig verscheept, waarvan de vandaag aangekondigde Willcom D4 er een is. De D4 is de eerste van de tweede generatie ultramobiele pc's.

Maatje groter

Sharp zal de mini-pc de komende twee jaar produceren en verkopen voor zo'n 910 dollar. De Centrino Atom was ontwikkeld voor kleine, draagbare apparaten met Linux-besturingssystemen, die vanaf 500 dollar zouden gaan kosten. Intel noemt dit 'mobiele internetapparaten' (MID's).

De D4 draait echter op Windows Vista Home Premium in plaats van een mobiele Linux-versie. Ook is het apparaat een maatje groter dan verwacht. Met een omvang van 84x192x26 millimeter en een gewicht van 470 gram is het apparaat draagbaar, maar niet eenvoudig in je zak te stoppen. Toch is dit het eerste apparaat met een Atom-chip erin waarvan de verschijningsdatum is bekendgemaakt.

Uitschuifbaar toetsenbord

Verder heeft de D4 een 1,33GHz processor, een 5-inch beeldscherm, 1Gb RAM-geheugen, een harde schijf van 40Gb en een uitschuifbaar toetsenbord. De internetverbindingen gaan over het PHS (Personal Handyphone System)-netwerk van de Japanse telecomaanbieder Willcom. Microsofts Office Personal 2007 met PowerPoint 2007 is als standaardsoftware op de D4 aanwezig.

Een video demonstratie van de D4 is beschikbaar op Webwereld Video.