Firefox-maker Mozilla kondigt de beschikbaarheid aan, maar houdt de exacte debuutdatum daarbij nog vaag. "De regionale lanceringen van Firefox OS-smartphones beginnen binnenkort", laat de open source-stichting weten. Het noemt daarbij telecompartners Deutsche Telekom en Telefónica die de Alcatel One Touch en de ZTE Open gaan uitbrengen. Telefónica maakt officieel bekend dat het de ZTE-smartphone morgen uitbrengt in Spanje.

69 euro, of 2,38 per maand

In januari is al bekend geworden dat de goedkope HTML5-smartphones dit jaar nog in Europa uitkomen. De Chinese netwerkgigant ZTE werkt hiervoor samen met een Europese operator. Dat blijkt nu Telefónica te zijn, die het Open-toestel uitbrengt in Spanje. Het debuut is morgen al, wist technieuwssite Cnet al te melden.

De smartphone zelf kost 69 euro en komt dan met een beltegoed van 30 euro. Consumenten die tekenen voor een tweejarig contract krijgen het toestel voor 2,38 euro per maand, schrijft Cnet. Daarmee ondermijnt het de concurrentie van Android en iOS flink.

Qua hardware is de ZTE Open bescheiden: het heeft een 3,5 inch touch-scherm met een resolutie van 480 bij 320 pixels, een single core processor, 256 MB geheugen en 512 MB opslagruimte. Het laatste, voor het besturingssysteem en voor HTML5-apps, valt wel uit te breiden met een geheugenkaart. Telefónica levert de ZTE Open al direct met een 4 GB microSD-kaart.

Opkomende markten

Mozilla heeft Firefox OS gemaakt mede met het oog op opkomende markten. De eerste landen waar Firefox OS-telefoons op de markt verschijnen zijn Brazilië, Colombia, Venezuela, Mexico en Spanje (Telefónica) alsmede in Montenegro, Polen, Servië, Hongarije (Telenor). Mozilla geniet in Europa naast Telefónica en Telenor ook de steun van operators Deutsche Telekom en Telecom Italia.

Deze telecomcarriers zien brood in het open source-besturingssysteem, dat geen apps maar HTML5-webapps draait. Inmiddels werkt ook de Chinese productiereus Foxconn mee, die onder meer de iPhone fabriceert voor Apple.

Mozilla showt zijn Firefox OS op de twee Alcatel- en ZTE-toestellen: Update: Link toegevoegd naar het persbericht op de persberichtenpagina van Telefónica die nu weer naar behoren werkt.