Na jaren uitstel zal vanmiddag de eerste intercity met gratis internet vanaf Station Bijlmer vertrekken. Naast draadloos internet krijgt de trein ook schermen met actuele reisinformatie.

Internet in de trein is al jaren een belofte, die steeds strandde. Vorig jaar trok minister Eurlings het project weer vlot met een subsidie van 15 miljoen euro. Hierna won T-Mobile de aanbesteding van concurrent KPN. Naast de 15 miljoen euro die de overheid beschikbaar stelt steekt de NS zelf 45 miljoen euro in het project. Er komt één hotspot per wagon.

Tot 2013 gratis

De komende tijd worden stapsgewijs meer treinen voorzien van Wifi, tot over drie jaar alle intercity's draadloos internet hebben. Tot 2013 is Wifi in de trein gratis, het is nog niet duidelijk of de NS daarna met een betaalmodel komt.

De NS is niet de eerste vervoerder die draadloos internet aanbiedt. In februari 2009 ging Arriva al van start in het noorden van het land op het netwerk van KPN. Een slecht beveiligde router in de Arriva-trein zorgde in maart vorig jaar voor ophef. Kwaadwillenden konden daardoor privégegevens afluisteren.