Het is nog een beetje rommelig in internetcafé Al-Thakira op de vierde verdieping van een kantorencomplex in Bagdad, maar internetten is er weer mogelijk, zo schrijft de krant USA Today. De twee beheerders van het cybercafé hebben een laptop gekocht en een satellietmodem waarmee met een verbinding van 144 kb per seconde kan worden geïnternet.

Tenminste als de gebruikers geluk hebben. De gevolgen van de laatste Golfoorlog zijn nog duidelijk merkbaar, aldus de eigenaren. De halve stad heeft nog problemen met de elektriciteit en veel telefoonlijnen zijn nog kapot.

De stroom voor Al-Thakira komt voor 90 procent van dieselgeneratoren die op hun beurt worden gevoed met olie. Verder zijn er nog enkele beperkingen. Het bezoeken van pornografische sites is verboden, evenals het bezoeken van chatrooms, het gebruik van instant messagingprogramma's en het maken van een persoonlijke website.

Op dit moment is het café de enige openbare plaats in Bagdad waar e-mails verzonden kunnen worden. Kort voordat de oorlog uitbrak, waren er nog dertig plaatsen in de stad waar de toerist zijn e-mail kon ophalen.

Aan deze exclusiviteit van Al-Thakira hangt overigens wel een prijskaartje. Een uurtje internetten kost er vijf dollar en het versturen van e-mail kost 1,25 dollar per bericht, het ontvangen 0,75 dollar per bericht.