Het is de eerste omzetdaling sinds Microsoft de beurs betrad in 1986. De winst daalde als gevolg van de tegenvallende omzet naar 2,98 miljard dollar, 32 procent minder dan hetzelfde kwartaal in 2008. Ondanks de cijfers die volgens analisten tegenvielen, steeg het aandeel Microsoft donderdag in de nabeurshandel met ruim 3 procent na publicatie van de kwartaalresultaten.

Microsoft wijt de tegenvallende kwartaalcijfers aan het gure economische klimaat. "We verwachten ook dat dat de zwakke resultaten zich tot minstens volgend kwartaal zullen doorzetten", aldus Microsoft-cfo Chris Liddell.

Minder Windows-licenties

Onder meer de verkoop van Windows had te lijden onder de terugvallende vraag naar servers en pc's. De omzet in die divisie daalde van 4 miljard dollar naar 3,4 miljard door een terugval in het aantal verkochte licenties.

Microsoft ziet de markt voor krachtige computers verslechteren, terwijl de verkoop van goedkope netbooks toeneemt. De omzet daalde vooral in Oost-Europa, Brazili├ź en Japan, gebieden waar het bedrijf een jaar eerder nog goed presteerde. Cfo Lidell ziet nog geen licht aan het einde van de tunnel. "Ik zag in de loop van dit kwartaal geen verbeteringen waardoor ik denk dat we de bodem bereikt hebben. Er is geen dalende trend meer, maar dat is iets anders dan zeggen dat het weer beter gaat."

Slechte online resultaten

De resultaten van online activiteiten, waaronder de zoekmachine, vallen flink tegen. Het bedrijf meldt een 16 procent daling in online advertentie-inkomsten. Het onderdeel 'Online Services Business' boekte als gevolg daarvan een verlies van 575 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal.

Ook werd duidelijk dat het bedrijf 290 miljoen dollar aan ontslagvergoedingen betaald heeft, nadat het in januari besloot 5000 banen te schrappen. Microsoft verwacht dat de reorganisatie in juli 2010 is afgerond.