eBay haalde in het vierde kwartaal een winst van 367 miljoen dollar, tegen over 531 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet van eBay daalde met 6,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het voor het eerst sinds de start in 1995 dat eBay een omzetdaling laat zien, meldt de New York Times.

Niet alleen de slechte economische tijden, maar ook concurrentie op de advertentiemarkt hebben tot de mindere cijfers hebben geleid. "De periode rond de feestdagen was lastig en competitief, maar onze overkoepelende resultaten voor 2008 zijn goed," aldus de CEO van eBay John Donahoe, in een rapport met de cijfers op de website van het bedrijf. Het verminderde aantal veilingen op de site is een van de oorzaken voor de mindere winst van eBay.

Gelijktijdig met de kwartaalcijfers bracht eBay gisteravond ook de jaarcijfers van 2008 naar buiten. De in oktober bijgestelde verwachtingen voor het gehele jaar werden wel gehaald. Het online-veilinghuis boekte een omzet van 8,5 miljard dollar. Donahoe ziet 2009 dan ook positief in. "We blijven dit jaar bouwen op onze sterke punten en blijven onze zaken verstandig regelen in deze moeilijke tijden."

PayPal en Skype

Tot de sterke punten van eBay behoorden bijvoorbeeld Paypal, het online-betalingssysteem van het bedrijf. Met Paypal boekte eBay een omzet van 623 miljoen dollar. Ook de omzet uit advertenties ging omhoog met 139 procent in vergelijking met 2007.

Ook Skype bracht in 2008 meer geld op. De omzet steeg van 30 miljoen naar 145 miljoen dollar. De CEO van eBay zegt dan ook tevreden te zijn over Skype, terwijl eBay in april vorig jaar dreigde om Skype te dumpen als het niet meer omzet ging genereren.

Het veilinghuis ontsloeg in oktober 2008 10 procent van het totale werknemersbestand. De ontslagronde moet leiden tot flinke kostenbesparingen.