Het aan de open source-gemeenschap overgedragen Open webOS 1.0 is beschikbaar. HP heeft volgens planning de broncode vrijgegeven onder de Apache 2.0-licentie. Het bedrijf laat op het projectblog weten dat de ontwikkeling van Open webOS de komende maanden verder gaat en belooft nieuwe releases.

Ook voor desktops

De eerste volledige versie van Open webOS kan geport worden naar nieuwe mobiele apparaten. Maar HP laat doorschemeren dat Open webOS zich ook op dekstops gaat richten. In een begeleidende video laat hoofdarchitect Steve Winston nu al zien hoe Open webOS op een HP TouchSmart AiO pc met touchbediening draait.

De 1.0- de versie komt in grote lijnen overeen met de bèta die in augustus uitkwam. Nieuw toegevoegd is JavaScript-applicatieframework Enyo (versie 2.0), dat als onderdeel van het webOS-project is ontwikkeld. Het uitgegeven pakket is inclusief scripts voor Linux en OpenEmbedded.

Tweede leven

Open webOS kent een roerig verleden maar blijkt een overlever. Het platform is een erfenis van HP uit de overname van Palm. Waar het in eerste instantie was bedoeld voor HP's TouchPad-tablet, bleek dit al snel een totale mislukking. HP besloot vervolgens webOS vrij te geven aan de open source-gemeenschap, dat de draad opnieuw heeft opgepakt.

Analisten hadden aanvankelijk weinig vertrouwen in de terugkeer van webOS. De hoge kosten en het feit dat HP geen koper kon vinden, leek erop te wijzen dat het einde in zicht was. De switch naar open source werd gewaardeerd, met de kanttekening dat succes in de toekomst valt of staat met voldoende ondersteuning. Het Open webOS-team schrijft op het blog dat het blijft innoveren en nodigt ontwikkelaars daarbij uit om mee te helpen.