Na weken van geruchten heeft PalmOne de LifeDrive geïntroduceerd, de eerste pda van PalmOne voorzien van een harde schijf.

De 3,85 GB opslagcapaciteit biedt ruimte voor duizenden documenten, e-mails en contacten, maar is vooral bedoeld om uren video, muziek en duizenden foto's op te bewaren. De LifeDrive is volgens Henk Dinkelaar, country manager PalmOne Benelux, echter geen iPod-killer. 'Vergeleken met de LifeDrive is de iPod een zeer beperkt apparaatje, onvergelijkbaar.'

De LifeDrive is voorzien van een 416 MHz Intel XScale processor, 64 MB RAM en een 18 bits tft-kleurenscherm van 480 x 320 pixels. Voor het bekijken en bewerken van Office-documenten wordt Documents-To-Go meegeleverd, voor het afspelen van zowel mp3- als wma-muziekbestanden, Pocket Tunes, dat de RealOne Player vervangt.

Connectiviteit

De LifeDrive is uitgerust met Bluetooth en WiFi (802.11b), maar telefoonfunctionaliteit ontbreekt. Volgens PalmOne bieden de wereldwijd 80.000 hotspots in hotels, cafés en op vliegvelden, voldoende gelegenheid om gegevens te synchroniseren.

Nieuwe intelligente software voor bestandsbeheer zorgt daarbij voor automatische synchronisatie van mappen en bestanden, terwijl via de WiFile software zelfs via internet toegang tot de bestanden op de computer thuis mogelijk is. Wie liever voor gemakkelijk gaat, kan de LifeDrive als een gewone externe harde schijf aan de pc koppelen en via USB 2.0 de bestanden handmatig overzetten.

Beveiliging

Met zoveel persoonlijke informatie op de pda is beveiliging extra belangrijk. Ook daar is aan gedacht. Naast een login-wachtwoord en 128bits encryptie, wordt na een aantal mislukte login-pogingen, de LifeDrive automatisch gewist.

De palmOne LifeDrive heeft een advies verkoopprijs van 549 Euro.