Die eerste variant van Phonebloks, het concept van de Nederlandse designer Dave Hakkens, moet 50 dollar gaan kosten. Daarvoor koop je echter alleen het framework. Losse, verwisselbare modules kunnen vervolgens worden toegevoegd. Daardoor kan de gebruiker zelf bepalen welke onderdelen hij belangrijk vindt en waar hij geld voor over heeft. Dat vertelt projectleider Paul Eremenko van Google's Project Ara aan CNet.

Google geeft flink gas bij het project, dat het in handen kreeg door de overname van Motorola. Vanaf april organiseert het bedrijf een serie ontwikkelaarsconferenties, wat voor voldoende modules moet zorgen bij de introductie van de eerste 'Grey Phone'.

3D-printen van modules

Google denkt daarbij ook serieus aan het 3D-printen van onderdelen, die met elkaar zullen communiceren via de UniPro-standaard. Daarnaast vergt ook Android nog een majeure update met onder meer drivers voor dynamische hardware, legt Eremenko uit.

Hij denkt dat het framework ('het skelet') zo'n vijf tot zes jaar meegaat. Maar doordat gebruiker voortdurend modules kunnen verwisselen moet de smartphone in zijn geheel veel langer meegaan dan de huidige generatie smartphones.