"De code voor de Firefox 3 Release Candidate 1 is af," laat de vicevoorzitter van Mozilla's ontwikkeltak Mike Schroepfer online weten. "Eind mei moet hij bij de gebruikers liggen."

In de nieuwsgroep mozilla.dev.planning liet Schroepfer weten dat er een paar laatste bugs uit de software zijn gehaald. Een van de fouten zat bijvoorbeeld in de behandeling van URL's met vreemde karakters.

Laatste halte

Het is goed mogelijk dat Mozilla het bij één Release candidate van Firefox 3 houdt. Alleen als er echt grote fouten worden gevonden wordt er nagedacht over een tweede versie. De kandidaatversie is normaal gesproken de laatste halte voor een softwarepakket definitief uitkomt.

Firefox 2 had in 2006 drie kansen nodig voordat er een definitieve versie op de plank lag. In maart zei Schroepfer nog dat Firefox 3 waarschijnlijk hetzelfde traject zou gaan volgen. Daar komt hij nu dus op terug. In maart was hij nog bezig met de laatste betaversie, beta 5. De uiteindelijke versie van de derde Firefox staat gepland voor eind juni.

Op dit moment heeft de browser nog ongeveer 17,7 procent van de markt in handen. Internet Explorer is met 74.8 procent nog steeds de marktleider. Derde staat Safari met 5.8 procent.