Microsoft heeft alle testers van servicepack 1 voor Windows Vista opgeroepen over te schakelen op de nieuwste versie. Deze is vannacht beschikbaar gekomen via de Microsoft Connect website en is de eerste testversie die als 'release candidate' wordt aangemerkt.

Microsoft wil de eerste servicepack voor Vista, begin 2008 uitbrengen.

Hoewel vooral ook veel bedrijven met smart wachten op deze eerste grote servicebeurt voor het besturingssysteem, blijft Microsoft telkens maar herhalen dat het vooral een samenvatting is van alle updates die eerder ook al los verschenen zijn. Nog op TechEd, de conferentie voor IT professionals in Barcelona, herhaalde Product Manager voor Vista, David Zipkin 'dat er geen reden is om niet nu al op Vista over te schakelen'.

Microsoft heeft last dat veel bedrijven vooral de upgrade naar Vista uitstellen in afwachting van betere compatibiliteit en prestaties van het besturingssysteem. Zipkin beloofde de conferentiebezoekers dan ook dat bij het testen van de servicepack extra veel aandacht wordt geschonken aan de diverse migratiescenario's, zowel vanaf XP naar Vista met SP1 als van Vista naar Vista met SP1. Hij beloofde daarbij een 'zachte overgang' zonder nieuwe compatibiliteitsproblemen.

Volgens Zipkin zijn de 50 meest gebruikte zakelijke toepassingen inmiddels allemaal compatibel met Vista.