Noord-Korea heeft afgelopen weekend zijn eerste website vanaf het eigen grondgebied gelanceerd ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de oprichting van de regeringspartij, meldt de IDG-nieuwsdienst. Noord-Korea heeft het .kp topleveldomein. De eerste site die gebruikmaakt van de 1024 toegewezen ip-adressen is die van het Koreaanse staatspersbureau, dat volgens de IDG-nieuwsdienst artikelen en foto's bevat die een dag later pas op de Japanse site stonden. Het exacte webadres meldt de IDG-nieuwsdienst niet, maar de hostingpartij is uiteindelijk China Netcom en de ip-reeks loopt van 175.45.176.0 tot 175.45.179.255.

Perskamer

De site verscheen terwijl het Noord-Koreaanse regime buitenlandse journalisten ontving in hoofdstad Pyongyang om zondag een parade bij te wonen. In het Koryo-hotel was een perskamer ingericht met volledige toegang tot internet. Tot nu toe mochten buitenlandse bezoekers alleen e-mails sturen op daarvoor speciaal toegewezen computers.

Onder meer de verslaggever Melissa Chan van de Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft al druk getwitterd vanuit Noord-Korea. Ook gebruikte ze de verbinding om live via Skype in de uitzending verslag te doen. Volgens Chan werkten alle sites, waaronder Facebook. Een Vlaamse VRT-journalist twitterde eveneens vanuit de Noord-Koreaanse hoofdstad. De NOS had als eerste buitenlandse omroep dit weekend een rechtstreekse satellietverbinding vanuit Pyongyang.

Nationaal intranet

Internettoegang in Noord-Korea is voorbehouden aan een selecte groep van partijleden. De rest van het Noord-Koreaanse volk heeft geen toegang tot nieuwsbronnen uit het buitenland. De enige websites bevinden zich op een nationaal intranet dat niet naar sites buiten het eigen netwerk linkt.