Toen de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam werd vermist, besloot de politie voor het eerst Amber Alert in te zetten. Via beeldkranten, e-mail en websites werd de Nederlandse bevolking opgeroepen naar hem uit te kijken. De 30.000 geplande SMS’jes zijn hierbij echter niet verstuurd. Wel is het kind dankzij het alarm teruggevonden.

Technische fout

Woordvoerder Ed Kraszewski van het KLPD laat weten dat door er een ‘technische fout’ was bij de provider. Daardoor zijn de telefonische berichten nooit bij de deelnemers van dit alarmsysteem aangekomen. Waar het precies verkeerd ging, kon hij niet zeggen.

Volgens Kraszewski is de storing snel ontdekt en was het eigenlijk de bedoeling dat de SMS'jes er alsnog uitgingen. Omdat het vermiste kind inmiddels al was teruggevonden, bleek dat niet nodig.

NetPresenter, de ontwikkelaar van het systeem, bevestigde dit maandagmiddag. "Er was een storing in het SMS-platform van de provider, die vrij snel verholpen was", zegt directeur Frank Hoen tegen Webwereld.

Terug dankzij Amber Alert

Dat de kleuter weer terechtkwam, is indirect te danken aan het Amber Alert. De Telegraaf heeft het alarm namelijk overgenomen. Het nieuwsbericht daarover verscheen op een groot televisiescherm in een vestiging van MacDonalds vlakbij de woning van Lorenzo. Medewerkers herkenden de jongen en sloegen alarm, meldt de ontwikkelaar van het Amber Alert.

Amber Alert verschilt van het SMS-alert dat sommige politiekorpsen gebruiken. Hierbij informeert de politie burgers over bijvoorbeeld vermiste kinderen, overvallen en berovingen. Amber Alert is echter voor vermissingen die meer aandacht vragen, bijvoorbeeld als het kind in gevaar is. Een ander verschil is dat het ontvangen van SMS-alert gratis is, terwijl elk Amber Alert SMS-bericht 25 cent kost. Momenteel kent het alarmsysteem voor vermiste kinderen 125.000 deelnemers.

De overheid werkt momenteel aan cell broadcasting, waarbij met één druk op de knop een hele regio gewaarschuwd kan worden in geval van een calamiteit.