Bestuurder van de CNV Harrie de Vaan noemt de actie dan ook een succes. "De mensen waren ook echt enthousiast, en dat voor een ict-bedrijf", zegt De Vaan. Toen de loonsverhoging van een van de topmannen ter sprake kwam 'werd er flink gejoeld'. Topman Kieboom kon rekenen op ruim 2 miljoen, gerealiseerd door een jaarlijkse loonsverhoging van 33 procent. "Dat bleef eigenlijk tijdens de speeches de hele tijd zo", aldus de tevreden vakbondsman.

De bonden staken omdat ze een minimale loonsverhoging van 3,5 procent eisen terwijl Atos bereid is om een verhoging van 2,5 procent te bieden. Op dit punt liepen de onderhandelingen eerder dit jaar muurvast.

Geen bericht van Atos

De vestiging in Groningen heeft in totaal zo'n 1200 werknemers, weet De Vaan, en daarvan hebben er 350 het werk voor enkele uren onderbroken. "Dat is fors", vindt De Vaan. "Voor ons was het ook even afwachten hoe de opkomst zou zijn. Het is binnen de ict natuurlijk helemaal nieuw", licht De Vaan toe. "Dat er desondanks nog zoveel mensen hier heen zijn gekomen dat vind ik heel bijzonder."

De bonden hebben niets van Atos Origin gehoord zegt de bondsbestuurder. "Nul, de werkgever is horende doof", briest De Vaan. "Terwijl vandaag de muziek toch redelijk hard stond. Wij gaan er van uit dat de werkgever nu naar ons toekomt want dit kan de werkgever wat mij betreft niet meer negeren."

Onderhandelen

Een woordvoerster van Atos laat weten dat de originele uitnodiging om weer rond de tafel te gaan zitten nog steeds staat. "Zonder vooraf gestelde eisen", aldus de zegsvrouw. "Wij zijn bereid om over alle punten te praten." Atos is niet van plan om van tevoren op eisen in te gaan over de minimumloonsverhoging. "Wij vinden dat we dat aan de onderhandelingstafel moeten bespreken."

Volgens De Vaan heeft Atos 'geen enkel signaal gegeven daadwerkelijk stappen te willen ondernemen'. "De werkgever weet dondersgoed dat om de onderhandelingen te kunnen openen er ook uitzicht moet zijn op een oplossing. Dat uitzicht, daar geven ze geen enkel uitsluitsel over. Ze geven geen enkel signaal dat ze ook daadwerkelijk bereid zijn iets te doen."

Morgen wordt er ook gestaakt bij de vestiging in Eindhoven. "Daarna moeten we gaan kijken hoe we verder gaan", aldus de Vaan.