Doordat de beschikbaarheid van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus nog maar zeer matig is geven de eerste verkoopcijfers van de nieuwe smartphones nog maar weinig prijs over de toekomstige vraag ernaar. Wel is de vraag in de eerste drie dagen sterker dan verwacht, zeggen analisten van zakenbanken.

Investeerders worden gewaarschuwd zich niet blind te staren op de eerste verkoopcijfers omdat die cijfers eigenlijk alleen maar het aanbod van Apple weerspiegelen. Dat aanbod is beperkt en je kan niet meer verkopen dan dat je kan aanbieden, zegt Ben Reitzes namens Barclay's tegen Barrons.

Hoe veel zijn er dit weekeinde verkocht?

Alles boven de 10 miljoen verkochte units dit weekeinde is een positieve verrassing gezien de beperkte aanvoer van producten, zegt Reitz. Dat aantal zou een groei van 11 procent zijn ten opzichte van de eerste verkopen van de iPhone 5S/5C vorig jaar. Maar de cijfers zijn moeilijk te vergelijken omdat toen de verkopen in China al direct van start gingen. Daarnaast is nu de iPhone 6 Plus in het spel, een phablet en voor Apple nog een onbekende categorie.

Andere analisten verwachten een verkoop van tussen de 6,5 en de 11 miljoen units dit afgelopen weekeinde. Vorig jaar verkocht de iPhone 5S/5C 9 miljoen stuks in het eerste weekeinde van beschikbaarheid.

Update 14.35: Apple zegt dat het 10 miljoen stuks heeft verkocht, waarbij het zich niet wil uitlaten over precieze aantallen, verdeeld over de twee typen, meldt Apple Insider.