Nog voordat het nieuwe besturingssysteem in de winkel ligt is het al 'verkouden': het Spaanse softwarehuis Panda zegt op het Internet een virus te hebben gevonden dat Windows 98 aantast. 'HPS' graaft zich in de systeembestanden en wordt alleen op zaterdagen actief. Dan zet het virus het openingsscherm van Windows 98 in spiegelbeeld. Het virus werkt ook op PC's met Windows 95 als daarop Internet Explorer 4.0 is geïnstalleerd, maar is volgens de Spanjaarden speciaal voor versie 98 geschreven. 'HPS' is een intelligent virus: het is encrypted èn in staat om zich zelf van gedaante te veranderen, waardoor het moeilijker is op te sporen door virusbestrijdingsprogrammatuur.

IBM aast op een licentie voor de technologie achter de Alpha-processor van Digital. Dat heeft een woordvoerder van IBM Nederland bevestigd tegenover InfoWorld NL. Digital heeft de fabricage van zijn chips recent overgedaan aan Intel. Dat heeft op last van de Amerikaanse overheid, die de overname moest goedkeuren, wel moeten beloven de processor nog zeker zeven jaar te produceren en ook anderen toegang te geven tot de technologie van de chip. Al eerder toonden IBM, ADM en Samsung belangstelling. IBM blijkt nu een stap verder te zijn, net als AMD dat volgens berichten uit Hong Kong in onderhandeling is met de nieuwe eigenaar van Digital, Compaq, voor een licentie op de de 64-bits Alpha.

Be heeft een (gratis) update uitgebracht voor versie 3.0 van het BeOS, het besturingssysteem voor zowel PowerPC- als Intel-computers. De update biedt ondersteuning voor dynamische IP-adressen, meer netwerktoepassingen, 16 en 32 bits FAT (file allocation tabel), uitbreiding voor kaarten en ondersteuning van SCSI-opslagmedia. Tegelijkertijd komen er meer programma's voor het BeOS van andere bedrijven beschikbaar: BeatWare brengt zijn kantoorsuite Be Basics 2.0 uit en het FTP-programma Get-It, terwijl Gobal Software een geintegreerd pakket op de markt brengt met tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma, grafiekenmaker en tekenprogramma.

BeOS krijgt op termijn ook zijn eigen browser: Opera Software, de Noorse producent van Opera, heeft contracten getekend in de Verenigde Staten voor versies van zijn vlaggenschip voor het MacOS, BeOS, Linux en Solaris. Opera is nog steeds hèt alternatief voor gebruikers met PC's die niet uit de voeten kunnen met de omvangrijke browsers van Microsoft en Netscape, die minimaal 12 MB aan harde schijf opeisen en 8 MB om te kunnen draaien. Opera past uitgepakt op een floppy en heeft genoeg aan 1 MB RAM. Hoewel Opera sneller pagina's op het beeldscherm zet dan IE en Communicator is er geen ondersteuning voor Java, DHTML of Cascading Style Sheets (CSS). De eerste twee elementen zullen wel worden ondergebracht in versie 4.0, die later dit jaar uitkomt.