De domeinnaam FaceMash.com is op een online veiling verkocht voor 30.201 dollar (20.260 euro). Facebook-oprichter Mark Zuckerberg plaatste in 2003 zijn eerste bekende website op dat adres. Het domein werd eerder verhuurd aan een start-up die een sociaal netwerk onder de naam FaceMash wilde beginnen.

Hot-or-not

Dave Slutzkin, algemeen directeur van Flippa, de veilingsite waar FaceMash.com verkocht werd, zegt dat de koper van de domeinnaam niet verbonden is aan Facebook of Sony Pictures. Dat laatste bedrijf is vanwege de film ‘The Social Network’ wel al eigenaar van het domein facemash.net.

Zuckerberg creëerde FaceMash in oktober 2003 als een hot-or-not site voor Harvardstudentes. Bezoekers van de website konden daar kiezen tussen twee vrouwelijke studentes, wiens foto’s Zuckerberg uit de smoelenboeken van de verschillende studentenhuizen had gehaald, en moesten de aantrekkelijkste studente aanklikken.

Faceporn, Teachbook en Lamebook

De website zou op de eerste avond 22.000 hits gehad hebben. Dat belastte het netwerk van de universiteit zo dat de netwerkbeheerders de website offline haalden. Zuckerberg moest zich voor het administrative board van Harvard verantwoorden, maar werd niet geschorst. Het domein trekt momenteel slechts 600 bezoekers per maand.

Het is de vraag of de nieuwe eigenaar van FaceMash.com lang kan genieten van zijn of haar nieuwe domeinnaam. Facebook staat er namelijk om bekend dat zij websites die ‘Face’ of ‘Book’ in hun naam hebben snel aanklagen. Zo stapte het sociale netwerk eerder al naar de rechter wegens ‘Faceporn’ en ‘Teachbook’. Ook ‘Lamebook’ zou het risico lopen op een aanklacht, maar was Facebook voor door hen voor de rechter te slepen.