De justitiële autoriteiten in Ierland onderzoeken of twee Amerikaanse mannen die een 49-jarige vrouw hebben geassisteerd bij haar zelfdoding kunnen worden uitgeleverd. Zij zouden via het internet zijn ingehuurd. Hulp bij zelfdoding is in Ierland een misdrijf waarvoor iemand maximaal veertien jaar gevangenisstraf kan krijgen. Het lichaam van de vrouw werd onlangs gevonden in een flat die ze speciaal voor dit doel had gehuurd in Dublin. Ze had een zelf gefabriceerd gasmasker over haar hoofd getrokken en pillen geslikt. Volgens rechercheurs die op een computer in de flat een aantal mailtjes hebben gevonden, had de zwaar depressieve vrouw via het internet contacten gelegd met een Amerikaanse pro euthanasie groep. Twee leden van deze groep zijn vervolgens naar Ierland afgereisd om, tegen een onkostenvergoeding van 6500 euro, de vrouw actief te assisteren bij haar zelfdoding.

Donatie

Volgens een nog onbevestigd bericht in het dagblad The Irish Independent doneerde de vrouw bovendien 60.000 euro aan de Amerikaanse organisatie. De betrokken mannen, de predikant George Exoo en zijn levenspartner Thomas McGurrin uit de Amerikaanse staat West-Virginia, bevestigen in een interview met de Charleston Gazette dat ze de vrouw bij haar zelfdoding hebben geassisteerd, maar ontkennen dat ze het eerste contact hierover in een chatroom hebben gelegd. Ook zeggen ze dat de onkostenvergoeding minder dan de helft van de door de politie genoemde 6500 euro bedroeg. Op de website van de Compassionate Chaplaincy, de organisatie waaraan dominee Exoo leiding geeft, wordt actieve hulp bij zelfdoding vrij openlijk aangeboden waarbij nadrukkelijk om een reiskostenvergoeding wordt gevraagd. Ook zijn er op deze website veel links te vinden naar sites die aanwijzingen geven op het gebied van zelfdoding. Daar worden vaak materialen te koop aangeboden die mensen bij hun suïcide kunnen gebruiken.

Boeket rozen

De dominee en zijn vriend kregen overigens in Amsterdam een 'teken' dat de Ierse vrouw Gene Zijde had bereikt. Zij zou binnen 24 uur na haar dood 'iets' met een boeket rozen doen. Dominee Exoo: "Toen we de volgende avond door Amsterdam liepen, passeerde ons rakelings een man die zeker vier bossen rode rozen droeg." De dominee, die door de Hemlock Society, Amerika's grootste organisatie voor vrijwillige euthanasie, een 'Lone Ranger' wordt genoemd, ziet daarin voldoende bewijs voor de juistheid van zijn handelen. Inmiddels heeft psychiater John Connolly, woordvoerder van de Irish Association of Suicidology zijn bezorgdheid uitgesproken over de enorme mediabelangstelling die deze zaak teweeg heeft gebracht. Hij is bang dat andere mensen het voorbeeld van de 49-jarige vrouw zullen willen volgen. Vooral het feit dat sommige tabloids complete screenshots van de gewraakte internetpagina's hebben gepubliceerd, is hem een doorn in het oog.