Nu de Amerikaanse verkiezingen voor de deur staan, is het volgens de EFF van groot belang dat de vrijheid van meningsuiting niet wordt beperkt. Dat gevaar bestaat echter wel als internetters bij het maken van politieke video's gebruikmaken van beeldmateriaal dat afkomstig is van de grote Amerikaanse tv-zenders.

Vorige week moest het campagneteam van de Republikeinse presidentskandiaat John McCain video's offline halen nadat CBS, CBN en Fox hadden geklaagd over een inbreuk op hun auteursrecht. De Democratische kandidaat Obama heeft minimaal één keer te maken gehad met een vergelijkbaar verzoek van NBC.

"De video's in kwestie bevatten nieuwsfragmenten die slechts een paar seconden duren", stelt Fred von Lohmann, juridisch expert op het gebied van intellectueel eigendom bij de EFF. "Het gebruik daarvan is geen piraterij, maar valt onder fair use." Von Lohmann wijst erop dat verscheidene tv-programma's dagelijks gebruikmaken van tv-fragmenten die afkomstig zijn van andere zenders.

De EFF en diverse andere organisaties die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting roepen de tv-stations daarom in een open brief (pdf) op om terughoudend op te treden bij vermeende copyright-inbreuken. Daarnaast vraagt de EFF YouTube om klachten van gebruikers die bezwaar maken tegen het verwijderen van hun video's onmiddellijk in behandeling te nemen. "Als er duidelijk sprake is van fair use moet YouTube zich aan de kant van de gebruikers opstellen", vindt Von Lohmann.