Volgens de Electronic Frontier Foundation haalt Apple er met zijn juridische dreigementen tegen het project iPodHash ten onrechte de Amerikaanse wet over copyrightbescherming bij, terwijl het zelf in strijd met de vrijheid van meningsuiting handelt.

Dreigbrief van Cupertino

De kwestie draait om een brief die de advocaten van Apple eerder deze maand stuurden naar de site Bluwiki, waarop onder meer een wiki stond over het opensource project iPodHash. Volgens Apple is het project in strijd met de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) omdat iPodHash zou proberen Apple's kopieerbeveiliging FairPlay te omzeilen.

Bluwiki-oprichter Sam Odio haalde de pagina's over iPodHash na de juridische dreiging offline, maar zegt nu tegen PC World dat het project niet is bedoeld om de beveiliging van liedjes zelf te kraken. "De ontwikkelaar van iPodHash probeert alleen de iTunes-database open te krijgen." De pagina's staan inmiddels weer online.

Checksum

Apple begon in september 2007 met het versleutelen van de iTunes-database. De cryptografische code, de checksum hash, wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de iPod alleen met iTunes kan communiceren en niet kan samenwerken met externe mediaspelers zoals Winamp. Deze checksum werd destijds al snel ontdekt, waardoor ook andere mediaspelers weer met iPods konden communiceren.

Maar bij nieuwe versies van de iPhone en de iPod Touch gebruikt Apple een andere cryptografische techniek die nog niet is gekraakt. Het project iPodHash deed onderzoek naar het nieuwe mechanisme, maar de programmeurs wisten nog niks te kraken.

Concurrentiebeperking

"Apple zegt dus tegen mensen dat ze niet eens mogen praten over mechanismes die Apple gebruikt om hun muziek tot iTunes beperkt te houden", zegt EFF-advocaat Fred van Lohmann tegen PCWorld. Volgens hem zorgt het checksum-mechanisme ervoor dat iPod-bezitters alleen Apple-software kunnen gebruiken en is dit een concurrentiebeperkende maatregel die mogelijk in strijd is met mededingingsregels.

Met auteursrecht heeft de kwestie volgens de raadsman niks van doen, omdat iPodHash niet gaat over de DRM op de liedjes zelf, alleen over de muziekdatabase op de computer van de gebruiker. Apple heeft bovendien iTunes niet uitgebracht voor Linux.

Misleidend iPhone-spotje

Intussen ligt Apple ook in Groot-Brittannië onder vuur vanwege een iPhone-commercial die Britse reclameregels heeft overtreden. De reclametoezichthouder stelt dat de internetsnelheid van de telefoon in de spotjes sterk wordt overdreven, meldt de BBC. In het spotje is te zien dat een hele webpagina in nog geen seconde laadt. Over de reclame kwamen zeventien klachten binnen bij de Britse Advertising Standards Authority (ASA).

Volgens de Britse Apple-afdeling waren de beweringen over de snelheid 'relatief en niet absoluut' en werd er een vergelijking gemaakt tussen de 2G en de 3G-versie van de telefoon. De ASA bepaalde echter dat Apple het spotje moet aanpassen, omdat de getoonde snelheden misleidend zouden kunnen zijn. In kleine letters stond er overigens wel bij dat 'netwerkprestaties per locatie zouden kunnen afwijken'.