Het rapport telt 20 pagina's, waarin wordt beschreven hoe RIAA de afgelopen vijf jaar heeft geprobeerd om P2P-piraterij te bestrijden. Uit het rapport komt naar voren dat RIAA haar pijlen vooral heeft gericht op specifieke doelgroepen, zoals alleenstaande ouders, oorlogsveteranen met een handicap etc.

Dat betekent echter niet dat er in het rapport wordt uitgegaan van het feit dat de mensen die zijn aangeklaagd onschuldig waren, maar er wordt wel nadruk gelegd op het feit dat de straffen die worden opgelegd, sommen geld tot aan 200 duizend dollar, totaal niet in verhouding staan met de 'misdrijven'.

Weinig succes

Maar zelfs dat argument voert niet de boventoon in het rapport. Waar het document zich vooral op richt, is het feit dat de strategie van RIAA weinig succes heeft: het uitwisselen van bestanden is niet gestopt en zelfs helemaal niet verminderd. RIAA predikt met haar rechtszaken een 'educatieve boodschap' en volgens EFF is het inderdaad zo dat het bewustzijn rond piraterij enorm is vergroot, maar het downloadgedrag is er niet door veranderd.

Onbeperkt abonnement

Om die reden pleit EFF in het rapport over het A Better Way Forward-plan dat het heeft ontwikkeld. Het idee achter dit plan is dat internetgebruikers een licentie kunnen kopen die vergelijkbaar is met de licentie van radiostations, oftewel: één vast bedrag per maand, waarvoor alles ongelimiteerd gedownload mag worden.

Volgens EFF moet dit kunnen met een bedrag dat ligt tussen de 5 en 10 dollar per maand, dat vervolgens op een geheel nieuwe manier zal worden gedistribueerd aan de artiesten en muzieklabels.

Logistiek drama

Logistiek wordt het echter een hels karwei om dit systeem daadwerkelijk van de grond te krijgen. Zo is het voor gebruikers vrijwel onmogelijk om te weten of een artiest waarvan zij muziek downloaden, een artiest is die zich heeft aangesloten bij de nieuwe licentiegemeenschap en of daar dus wel of niet een abonnement voor nodig is. En als het om een artiest of band gaat die niets wil weten van het abonnementensysteem, dan zou een gebruiker alsnog kunnen worden aangeklaagd.

RIAA: niet procederen geen optie

RIAA zelf ziet echter weinig problemen met haar huidige aanpak. Cara Duckworth, woordvoerster van RIAA, tegenover Ars Technica: "We begrijpen dat dit programma controverse veroorzaakt, maar welk programma dat mensen vervolgt heeft dat niet? Je kunt inderdaad de nadruk leggen op het feit dat het aantal downloads niet is verminderd. Maar je kunt je ook afvragen wat er was gebeurd als wij op onze kont waren blijven zitten en niets hadden gedaan."

Tijd voor alternatieven

Volgens RIAA is het nooit het doel geweest om piraterij volledig uit te roeien en de platenlabels weer terug te brengen naar de hoogtijdagen van de 20e eeuw. Ook is het niet de bedoeling om te vechten tegen nieuwe technologieën. Het doel is volgens RIAA altijd geweest om mensen te onderwijzen op het gebied van schending van auteursrechten en het remmen van de P2P-tsunami, zodat de muziekindustrie wat meer tijd krijgt om alternatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen.