De digitale burgerrechtenorganisatie EFF heeft geheimgehouden documenten van de spionagerechtbank FISC opgeëist via de Freedom of Information Act, de Amerikaanse equivalent van de Wob. Met de gegevens krijgt de organisatie inzicht op de argumentatie van de geheime rechtbank over hoe de Patriot Act mag worden geïnterpreteerd.

Obama wil transparantie

Dat is van belang voor het begrijpen van de schimmige juridische grondslag waarop de NSA zich het recht heeft weten te verschaffen om Amerikaanse burgers af te luisteren. De Patriot Act voerde een aantal amendementen in op onder meer de inlichtingenwet FISA, waarmee de NSA de beperking dat Amerikanen mogen worden bespioneerd omzeild.

De EFF is al vele jaren in een strijd verwikkeld met de Amerikaanse overheid over deze documenten. In het verleden wilde de overheid zelfs niet zeggen hoeveel documenten er precies beschikbaar zijn, wat de bevraging bemoeilijkte. Pas na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden pleit de regering in de VS voor transparantie en openbaarde het zelf al enkele documenten.

Structurele omzeiling

Vorige maand peuterde de EFF ook al een rechtbankopinie los van de FISC waaruit blijkt dat de NSA zijn boekje te buiten ging met een aantal spionagepraktijken. De rechtbank stelde de inlichtingendienst structureel de regels aan zijn laars lapt en e-mailverkeer monitort dat niets met terrorisme van doen heeft.