De EFF stelt dat 'het stellen van lastige vragen een manier is om eerlijke mensen eerlijk te houden en om duidelijk te maken wanneer ze over de schreef gaan'. In essentie wil de EFF met de vragen antwoord krijgen op de vraag of de entertainmentindustrie kan bewijzen dat wanpraktijken die ze signaleren ook daadwerkelijk een bedreiging vormen, aldus Ars Technica.

Volgens de it-site biedt de EFF de entertainmentindustrie met deze vragenlijst een kans om openlijk en eerlijk in te gaan op een aantal dilemma's en zich niet te beperken tot het plakken van het etiket 'piraat' op p2p-gebruikers.

De EFF refereert onder andere aan de opmerking van een RIAA-vertegenwoordiger die stelde dat studenten hun studie afbreken of hun heil zoeken bij goedkopere scholen om schikkingen in p2p-rechtszaken te kunnen betalen. De EFF vraagt zich af of de RIAA dit een 'goed advies' vindt voor de jeugd.

Ook is de EFF benieuwd waarom de entertainmentindustrie zich vaak vijandig opstelt tegenover nieuwe technieken, zoals de videorecorder, mp3-spelers en p2p-software. De stichting vraagt zich daarnaast af of mensen toestemming moeten vragen wanneer ze hun eigen cd's rippen en op een mp3-speler afspelen en waarom het illegaal is om een back-up te maken van een aangeschafte dvd.

Ars Technica meldt dat onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat praktijken die de MPAA en de RIAA bestrijden, zoals filesharing, juist tot betere verkoopcijfers leiden. Ook, zo zegt de site, is er enig bewijs dat digitaal rechtenbeheer, drm, leidt tot een daling van de cd-verkoop, zeker als er een rootkit gebruikt wordt. Overigens is het gebruik van rootkits door Sony door een rechter als illegaal bestempeld.